«Den elskelige giftblandersken» av Arto Paasilinna

9788203210815_paasilinna_higEn fornøyelig liten bok om en søt gammel dame som nærmest terrorriseres av sin stesønn og hans kriminelle kammerater.

Jeg hadde ingen forhåndskjennskap til Paasilinna da jeg fikk denne boken i hånden. Fortellerstilen bekrefter noen av fordommene vi har til finsk kultur: galgenhumor og alkoholisme. Men boken er morsom og lettlest, og forfatteren klarer å bevare spenningen til det siste – vi vet aldri helt nøyaktig hvordan det skal gå, og det er bra.

Språket halter litt, men jeg mistenker at det kanskje kan være oversetteren Tor Tveite sin skyld. Vitsene sitter ikke alltid helt presist, og formuleringer som nesten er artige smaker litt av å drukne i forsøket på å balansere en korrekt oversettelse mot en formulering som fungerer på norsk. Dessverre kan jeg ikke lese finsk, så jeg har ikke mulighet til å gå til originalen og sjekke.

Yndlingssitat: «I uttalelsene ble det understreket at overdrevent grundige utredninger kunne vekke irritasjon i et vennligsinnet naboland i ikke angitt himmelretning, og spesielt i landets byråkrati, som ble oppfattet som en omfangsrik hengemyr.»

Min karakter: 4

Reklamer

2 kommentarer

  1. Marianne said,

    februar 2, 2009 kl. 12:46 pm

    Jeg har hørt om Paasilinna nå fra flere steder, og har tenkt at jeg skulle lese noe av han. Men er denne boka stedet å begynne når det gjelder han? Noen grunn til at du valgte nettopp denne?

  2. leselykke said,

    februar 2, 2009 kl. 4:54 pm

    Jeg valgte vel igrunnen ikke i det hele tatt, det var en bok som ble foreslått til boksirkelen vår og som vi alle syntes så artig ut fra omtalen. Boken er skrevet for 20 år siden, men kom først i norsk oversettelse ifjor. Jeg har ikke lest noe annet av ham, så jeg har ingen ting å sammenligne med, men jeg har kjøpt «Kollektivt selvmord», som dukker opp i omtale her når jeg får lest den. 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: